Комітет MONEYVAL відзначив прогрес України у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму

Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (MONEYVAL) опублікував 2-ий звіт про прогрес України в рамках 5-го раунду взаємних оцінок.

Україна стала однією з перших країн, що звітували про свій прогрес MONEYVAL в он-лайн режимі за так званою «письмовою» процедурою розгляду та прийняття рішень, що застосована MONEYVAL через пандемію COVID-19 та обмеження введені у зв’язку із цим.

Результатам досягнутим у другому Звіті про прогрес передувала злагоджена та продуктивна робота Уряду та Парламенту, що призвела до прийняття нового профільного Закону, який імплементує норми основних міжнародних зобов’язань України в сфері ПВК/ФТ.

Важливим показником для України є підвищення рейтингу та досягнення позитивної оцінки відповідності стандартам FATF щодо Рекомендації 5 та Рекомендації 35.

Висновками міжнародних експертів відзначено, що Україна в значній мірі імплементувала норми щодо протидії фінансування тероризму, а також підвищила санкції за порушення вимог законодавства в сфері ПВК/ФТ, визначивши їх відповідними, переконливими та такими, що даватимуть стримуючий ефект.

Водночас, MONEYVAL продовжує здійснювати моніторинг України в частині покращення рейтингів за такими напрямками як:

новітні технології (Рекомендація 15);

фінансові санкції, пов’язані з тероризмом (Рекомендація 6);

фінансові санкції, пов’язані з фінансуванням розповсюдженням зброї масового знищення (Рекомендація 7);

регулювання і нагляд за представниками нефінансових професій та занять (Рекомендація 28);

ведення національної статистики з протидії відмиванню коштів і фінансуванню тероризму (Рекомендація 33)

Як відзначив Голова Держфінмоніторингу Ігор Борисович Черкаський: «Успішне затвердження другого звіту про прогрес, незважаючи на обмеження спричинені COVID-19, є результатом цілеспрямованого та незворотного курсу України до найвищих міжнародних стандартів у сфері ПВК/ФТ».

З текстом другого Звіту про прогрес можна ознайомитись за наступними посиланнями:

англомовна версія

україномовна версія (неофіційний переклад).

________________________________